Varo Asiakasrekisterit rahaksi -huijausta!

(28.8.2013)

Joku haluaa asiakastietosi!

Sähköpostissa kiertää tällä hetkellä ilmeinen huijaus asiakastietojen ostosta. Siinä tarjoudutaan ostamaan asiakastietoja (=sähköpostiosoitteita) kirjeen versiosta riippuen pikalainamarkkinointia tai muuta markkinointia varten. Maksu tulee jälkikäteen jos "rekisterin laatu" tyydyttää ostajaa.

Rekisterin lähettäjälle luvataan maksaa 0,50 - 1,00 €/toimiva sähköpostiosoite. Tämä tarkoittaa jo keskikokoisella suomalaisella asiakasrekisterillä lupauksena tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja. Ei hätää vaikka asiakasrekisteri sattuu olemaan työnantajasi, ostaja voi maksaa myös sinun henkilökohtaiselle tilillesi eikä kerro siitä asiakkaille eikä työnantajallesi. Mahtaakohan maksun saada pimeänä ilman ennakonpidätystä ja muita maksuja..?

Mihin käyttöön varastettu asiakastieto voisi mennä?

Vaikka asiakastieto ei käyttämällä kulu, on työnantajayrityksen asiakasrekisterin levittäminen on vakava rikkomus. Ansaintatarkoitus eli kirjeessä luvattu rahavastike tekee rikkomuksesta vielä vakavamman vaikka rahoja ei koskaan saisikaan.

Pikalainamarkkinoinnin lisäksi tällä tavalla varastettuja rekistereitä voisi käyttää mm.

  • Asiakasrekisterin omistajan kiristykseen.
  • Asiakasrekisterin luovuttaneen henkilön kiristykseen.
  • Tunkeutumisyritykseen asiakassivustoille.
  • Asiakastietojen myyntiin kilpaileville toimijoille.
Näiden lisäksi tietysti yleinen roskapostitus pikalainojen tms. myymiseksi on varmaankin ostajan suunnitelmissa.

Onko sinun asiakasrekisterisi suojassa?

Jos asiakasrekisterisi ovat Excel-taulukoissa, ovat ne hankalimmin suojattavissa tämmöistä väärinkäyttöä vastaan. Kuka tahanska asiakasrekisterin käyttäjä voi luovuttaa tiedoston edelleen tai pitää itsellään siitä kopioita. Pahimmassa tapauksessa asiakastietoja on useissa eri Excel-taulukoissa hajautettuna eri henkilöille organisaatiossa.

Parempi tilanne on jos asiakastiedot ovat keskitetysti asiakkuudenhallintajärjestelmässä (CRM). Koska asiakasrekisterin tiedot ovat vapaasti myyjien ja muiden henkilöiden käytössä, ovat asiakastiedot vaarassa huijauksille jos asiakastietojen käyttäjistä joku haksahtaa huijaukseen. Asiakkuudenhallinnassa riskiä voi pienentää esimerkiksi rajoittamalla niiden käyttäjien määrää, joilla on oikeus suurien tietomäärien siirtoon järjestelmästä. Lisäksi riskiä pienentää se että käyttäjille tehdään selväksi että käyttöä voidaan seurata ja myös seurataan.

Jos olet kiinnostunut kuulemaan turvallisesta asiakastietojen käytöstä, ota yhteyttä Suorakonttoriin.

Tietosuojavaltuutettu tutkii asiaa

Tietosuojavaltuutetulle on tullut yhteydenottoja tästä asiasta ja he tutkivat asiaa parhaillaan (www.tietosuoja.fi/63055.htm). Tietosuojavaltuutettu muistuttaa kyynisesti että

Yleisenä ohjauksena tietosuojavaltuutetun toimisto muistuttaa, että henkilötietojen luovuttaminen rekisterinpitäjältä toiselle edellyttää aina laillista perustetta kuten rekisteröidyn suostumusta. Yritys vastaa aina asiakastietojensa luovutuksen lainmukaisuudesta.

Tietosuojavaltuutetun toimisto, 29.8.2013

Yksi versio alkuperäisestä kirjeestä

Huijauskirjeen sisältö vaihtelee eri kirjeissä hiukan. Osassa kerrotaan pikalainamarkkinoinnista ja osassa puhutaan "monenlaisten tuotteiden ja palveluiden markkinoinnista". Muuten sisältö kirjeissä on ollut sama. Kirjeessä mainittuun puhelinnumeroon ei saa yhteyttä. Lähettäjän domain-osoitteen omistajan tiedot on piilotettu anonymiteettiä tarjoavan panamalaisen säätiön avulla.

Subject: Asiakasrekisteri rahaksi

Terve,

Olisin kiinnostunut ostamaan yrityksenne asiakasrekisterin pikalainamarkkinointia varten. Maksamme rekisterin laadusta riippuen 0,50-1,00 euroa per toiminnassa oleva sähköpostiosoite.

Rekisteriä käytetään pikalainojen markkinointiin. Asiakkaanne eivät saa tietoa rekisterin luovuttamisesta, mikäli ette itse sitä kerro. Tämä toiminta ei myöskään vaikuta mahdolliseen oman yrityksenne omiin asiakkaisiinne suunnattuun sähköpostimainontaan mitenkään.

Jos kiinnostuit, toimi näin:

1) Lähetä liitetiedostona tai suoraan sähköpostissa asiakasrekisteri tähän sähköpostiosoitteeseen.

2) Arvioimme 24 h sisällä asiakasrekisterin laadun ja suoritamme maksun. Maksu voidaan suorittaa myös teidän henkilökohtaiselle pankkitilillenne.

3) Jos haluatte rahat yrityksen pankkitilille, voimme toimittaa teille omat laskutustietomme. Maksamme rekisterin asianmukaisen suuruista laskua vastaan.

Yt - Markku Salomaa
Puh. 041 482 5103
asiakasrahaksi@gmail.com 

Lisätietoja